Zapiski

Fri, July 23, 2010 21:52

Subject:   	Pajek - Windows7
From:   	"Mrvar, Andrej" <Andrej.Mrvar@fdv.uni-lj.si>
Date:   	Fri, July 23, 2010 21:52
To:   	"Batagelj, Vladimir" <vladimir.batagelj@fmf.uni-lj.si>

Pozdrav.

Zadnjih 14 dni sem prakticno prezivel cele dneve za racunalnikom in poskusal usposobiti Pajka za Windows 7. Dodatna spodbuda je bila, da tudi na FDV v ucilnicah 24 in 25 nalagajo Windows7, v 26 pa bodo ostali stari Windowsi. Tako da postaja ze kar kriticno..

Najprej sem iskal novejsi prevajalnik za Delphi in nasel Delphi 2010: https://downloads.embarcadero.com/free/delphi ki se ga dobi zastonj za en mesec, ki sem si ga nalozil in ga zdaj uporabljam. Ce bo stvar v redu, bo pa treba ta program kupiti. Z nekaj manjsimi popravki mi je uspelo prevest Pajka z Delphi2010. Sam nimam Windows 7 zato sta mi pri testiranju pomagala Loet Leydesdorff in Matjaz Zaversnik, njima sem posiljal EXEje, onadva pa sporocala kaj se dogaja. Dialogi za odpiranje in zapiranje oken nikakor niso zeleli delovat in nismo mogli ugotoviti zakaj. Izkazalo pa se je, da je razlog nekaj kar bi tezko pricakovali.

1. Po dolgem casu smo ugotovili da je razlog v tem, da imam v Pajku precej pomnilnika rezerviranega za sklad {$M 16384, 139048576} kar je pri velikih omrezjih nujno. Torej v tem primeru shranjevanje datotek v Win7 ne deluje, ker se sploh ne odpre okno za shranjevanje. Cudno, kje je tu kaksna povezava - med velikostjo sklada in odpiranjem oken?! Se mi zdi da je v Windows7 kaksna napaka, ki jo bodo, upam, odpravili. Se pa da problem zaobiti ce se uporabi stare dialoge za shranjevanje, zato sem v Pajka dodal: Options/Use Old Style Dialogs V tem primeru vse deluje, le okna za odpiranje in shranjevanje zgledajo malo staromodno. Pri XP teh problemov ni, program normalno deluje.

2. Ce pa sklad zmanjsam na {$M 16384, 60048576} pa delujejo tudi nova okna za odpiranje v Windows 7. Lahko pa se pojavi problem, npr pri zelo velikih omrezjih, kjer pri nekaterih postopkih zmanjka prostora. Ampak po mojem obcutku se to pojavi sele pri omrezjih z milijon ali vec tockah. Zato bi bil ta program primeren samo za omrezja, ki niso ekstremno velika zgleda pa bolj 'fancy' ker se pri odpiranju in zapiranju pokazejo lepsa Windows7 okna.

Zaenkrat vam posiljam obe verziji programa:

  • Pajek1.exe, za velika omrezja (ce se okna za branje/shranjevanje v Win7 na odprejo,

je treba vkljuciti Options/Use Old Style Dialogs)

  • Pajek2.exe (kjer v Win7 delajo tudi nova okna za shranjevanje, lahko pa so

problemi pri zelo velikih omrezjih)

Programa sta na: http://pajek.imfm.si/lib/exe/fetch.php?id=kako&cache=cache&media=pajek13.zip

Je bilo kar nekaj stvari za popravit v Pajku in vsake toliko casa opazim se kaj. Zato prosim, ce lahko tudi vi cimvec testirate, na Win7 in/ali XP. Kar je pohvalno, se mi zdi, da nekatere stvari veliko hitreje delajo, npr kaksno veliko omrezje preberem brez oznak v 30 sekundah s starim programom (prevedenim s starim Delphijem 4) pa v 85 sekundah. Delphi10 dela malo drugace s stringi, zato sem moral narediti nekaj prilagoditev.

Jaz bi uporabljal kar Pajek1.exe, ce branje in pisanje ne zgleda tako 'fancy' me ne moti tako, vazno je da program dobro dela tudi za velika omrezja. Lahko pa damo na razpolago tudi obe moznosti in povemo, da za je za zelo velika omrezja (npr. nad milijon tock) primeren samo prvi.

V glavnem upam, da bo vse skupaj delovalo, ker zadnjih 14 dni sem se res zelo trudil in se prakticno cele dneve ukvarjal samo s tem.

Andrej

zapiski.txt · Last modified: 2010/07/25 20:40 by vlado
Back to top
chimeric.de = chi`s home Creative Commons License Valid CSS Driven by DokuWiki do yourself a favour and use a real browser - get firefox!! Recent changes RSS feed Valid XHTML 1.0